Verslag Teambuilding: KV Mechelen kijkt over het muurtje en bezoekt de Mechelse gevangenis

Verslag Teambuilding: KV Mechelen kijkt over het muurtje en bezoekt de Mechelse gevangenis

Verslag Teambuilding: KV Mechelen kijkt over het muurtje en bezoekt de Mechelse gevangenis 960 600 Malinwa Supportersorgaan

Met 36 waren ze: 29 spelers en 7 stafleden van KV Mechelen. En het was geen gewone teambuilding. Jankovic had het lumineuze idee om met zijn team een blik achter de schermen van de maatschappij te werpen.
Het gevangenisbezoek eiste heel wat voorbereiding, maar een gewillige directie en vriendelijke medewerkers stonden altijd klaar om een en ander mee in elkaar te boksen.
Om halfelf arriveerden ze aan de gevangenispoort: iedereen in rode sweater en zwarte broek; dat was zo met de directie afgesproken om het onderscheid met de gedetineerden duidelijk te maken. De hele ploeg werd warm verwelkomd door de vlag van KV Mechelen die alleen bij feestdagen uithangt. De toon was gezet.
Na de registratie werd de hele ploeg in groepjes ingedeeld: sommigen staken een handje toe in de keuken, anderen hielpen met de etensbedeling of deed de afwas. Eten deden ze samen met de gedetineerden. Dat was een hele ervaring, zeker toen bleek dat sommige gevangene landgenoten waren. Vova Volkov raakte meteen in een geanimeerd gesprek met zijn buur en Anthony Moris kon het prima vinden met de man naast hem.
Na het eten was er een ruime keuze aan activiteiten: de ene groep kreeg een rondleiding, een andere trok naar het atelier waar enkelen zelfs mee hielpen met de werkstukken die de gedetineerden op dat moment maakten. Maar ook de centrale werd mee bediend door iemand van KV!
De directie had ervoor gezorgd dat elk groepje in de hele gevangenis rondgeleid werd. Zo kregen ze naast de bibliotheek onder meer de controlekamer te zien, maar ook de kapel en de kamers waar gedetineerden hun familieleden ontmoeten.
Rond 16 uur namen ze afscheid van gevangenen en directie en trok iedereen naar het stadion. Lees hieronder enkele quotes van spelers en staf.

Jean Gillet

Deze dag was een echte verrassing. Vooraf denk je aan een activiteit als rafting of carting, maar niet aan een gevangenisbezoek. Dit zijn de dingen van het leven: we rijden hier elke dag voorbij en je kijkt er niet naar. Wij zijn gelukkig, komen thuis en zien onze vrouw en kinderen. Door deze teambuilding heb ik geleerd om belang te hechten aan de kleine dingen in het leven.
We waren een hele dag allemaal samen en ik ben er zeker van dat dit ons meer kracht in de toekomst zal geven!
Sven Swinnen
Het was een lange dag, maar daarin zat nu net de oefening. Voor zo’n gedetineerde duurt een dag ook lang.
Het was een superinteressante ervaring en we merkten dat gevangenen toch veel faciliteiten hebben en het personeel hen erg vriendelijk benadert. Ze hadden ook voldoende tijd voor ons en antwoordden op elke vraag die we hen stelden.
Door deze teambuilding hebben we veel levenservaring kunnen opdoen en er later met de hele ploeg op terugkomen zal ons kracht geven.

Jordi Vanlerberghe

Het was een speciale ervaring die me wel wat heeft bijgebracht. Je hebt nu je kijk op hoe het leven daar is en beseft dat je blij mag zijn met je eigen leven en niet voor het minste moet klagen. Natuurlijk, je zit er ook enkel als je iets fout doet (meestal toch) maar iedereen maakt fouten, dus ik vond het wel een speciale ervaring.

Colin Coosemans

Ik vond het een interessante dag. Het klopt helemaal wat onze coach Jankovic zei voor we binnengingen: ‘Wij hebben duizend wensen, maar de mensen die hier binnen zitten hebben er maar één.’ Ik heb gemerkt dat de gevangenen blij waren dat wij op bezoek kwamen. Iedereen verdient een tweede kans en dus was het interessant om het verhaal van die mensen te horen. Het zijn verhalen die je niet elke dag hoort…

Steven De Petter

Ik vond het een confronterende belevenis. We passeren dagelijks voorbij de gevangenis, maar we weten niet hoe het eraan toe gaat. Vandaag hebben we gelukkig die mooie kans gekregen.
Dit soort van teambuilding blijft hangen, het maakt indruk en we zullen het minder snel vergeten. Ik zal er nu anders voorbijrijden. Je beseft dat er nog andere dingen in het leven zijn. We hebben gemerkt dat de gevangenen erg hadden uitgekeken naar deze dag. Het was dan ook een aangename ervaring om even mee te draaien in het werkhuis. Sommigen onder hen vertelden zelfs waarom ze daar zaten; het was uniek om deze ervaring te delen.

Mats Rits

Deze ervaring maak je anders nooit mee; ze is dan ook uniek. We hebben het reilen en zeilen achter de schermen van de gevangenis kunnen zien en hebben gemerkt dat gedetineerden erg gewone mensen zijn met wie je doodgewone gesprekken kunt voeren. Dat verbaast in eerste instantie. In de media worden ze vaak voorgesteld als echte criminelen, dat beeld klopt dus niet altijd.
Het feit dat we ons in groepjes door de gevangenis konden bewegen was fijn. We hebben ook meer met elkaar gesproken dan in de club. We waren ook verplicht om samen dingen te doen en hebben elkaar op die manier beter leren kennen. Dat creëert een band!

Joachim Van Damme

Ik vond deze teambuilding heel leerrijk. Er was veel concentratie voor nodig omdat het een beetje schokkend was. Ik leer door dit bezoek de kleine dingen meer te appreciëren. Het werkhuis waar de gevangenen werkstukken mogen maken en zo een centje kunnen verdienen vind ik positief. Zo kunnen ze de dag beter doorkomen.
Voor onze groep vond ik deze teambuilding speciaal: we zijn nu niet meer bang om ons doel te bereiken. Iets waar Jankovic altijd op drukt: een hoger doel nastreven. Dat heeft deze dag ons zeker geleerd.

Milos Kosanovic

Ik vond dit een interessante dag. Het was voor mij de eerste keer dat ik binnen de muren van een gevangenis kwam. Ik apprecieer de kleine dingen van het leven nu meer. Het zet mij ook aan het denken: je ziet wat ervan komt als je iets verkeerd doet, daarom ga je beter opletten.
Voor mij was het ook belangrijk omdat ik nog meer mijn best zal doen om mijn kinderen goed op te voeden.