Malinwa Archief

Malinwa Archief

KV Mechelen heeft een geschiedenis om te koesteren. Verscheidene uitingen daarvan, bijvoorbeeld in de vorm van magazines, persknipsels en foto’s, zijn onder meer terug te vinden bij het Supportersorgaan. Om deze waardevolle sporen uit het verleden mee te nemen naar de toekomst, heeft het Orgaan begin 2013 ‘het Malinwa Archief’ opgericht. Een groep enthousiaste vrijwilligers zet zich in om de collectie van bestaande archief- en documentatiestukken zo goed mogelijk te bewaren en denkt na over manieren om ook het publiek te laten kennismaken met dit rijke stukje verleden.

 

Rijke collectie Malinwa Archief raadpleegbaar

Sinds kort is de collectie van het Malinwa Archief gratis en eenvoudig raadpleegbaar in de leeszaal van het Stadsarchief Mechelen. Je vindt er honderden documenten van en over voetbalploeg KV Mechelen in terug: clubbladen Geel en Rood, documentatiemappen per seizoen, fotoalbums,… Wouter Kesteloot bracht de collectie in kaart in het kader van zijn stage voor de interuniversitaire master na master Archivistiek. Meer nog, hij maakte meteen een heus plan dat de beleidslijnen rond de collectie voor de komende jaren uittekent. Hij gebruikte daarbij de handleiding van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. Het plan moet de vrijwilligers van het Malinwa Archief een houvast bieden om hun collectiewerking verder uit te bouwen aan de hand van concrete acties: dat gaat bijvoorbeeld over de verdere inventarisatie, tot de organisatie van publieksactiviteiten. Hiermee bevestigt het in 2013 binnen het supportersorgaan opgerichte Malinwa Archief haar prominente rol in de nog prille wereld van het sporterfgoed. Haar werking rond het rijke cultureel-erfgoed van KV Mechelen is één van de best uitgebouwde binnen de Belgische voetbalwereld. Voor die werking kan het steeds een beroep doen op het professionele advies van het Stadsarchief Mechelen.

Bekijk het plan van Wouter Kesteloot (pdf)

Meer weten?

Mark Uytterhoeven toont je in dit filmpje hoe je de collectie kan raadplegen: https://www.youtube.com/malinwa-archief
De openingsuren van de leeszaal van het Stadsarchief Mechelen en andere praktische info vind je via www.stadsarchiefmechelen.be
De inventaris van de collectie staat op www.archiefbankmechelen.be.

 

Collecties bewaren

De medewerkers van het Malinwa Archief gaan ook pro-actief op zoek naar collecties die dreigen verloren te gaan. Op die manier zorgen we ervoor dat waardevolle stukken uit de geschiedenis van KV Mechelen in de best mogelijke omstandigheden bewaard blijven, Het Malinwa Archief wordt daarin bijgestaan door de Erfgoedcel Mechelen en het Stadsarchief voor het archiveren, beheren en ontsluiten van de collectie.

[vc_single_image image=”364″ img_size=”medium” alignment=”center” css_animation=”appear” img_link_large=”yes”][vc_single_image image=”308″ img_size=”medium” alignment=”right” css_animation=”appear” img_link_large=”yes”][vc_single_image image=”307″ img_size=”medium” alignment=”right” css_animation=”appear” img_link_large=”yes”][vc_single_image image=”306″ img_size=”medium” alignment=”center” css_animation=”appear” img_link_large=”yes”]
Heb je zelf mooie stukken liggen die je niet wil laten verloren gaan of ken je iemand die een stukje KV-geschiedenis op zolder heeft liggen?  Neem dan snel contact op met het Malinwa Archief op archiefwordtnietgetoond@malinwawordtnietgetoond.be en zorg ervoor dat ook de volgende generaties kunnen genieten van onze mooie clubgeschiedenis!